Sunt fericit – CD


MCM România a refuzat un videoclip. Până aici nimic deosebit. Motivul pentru care a fost refuzat este, însă, unul destul de serios: formaţia cu pricina, Ţapinarii ar avea ceva cu handicapaţii! Videoclipul respectiv are în rolul principal un pitic care face strip-tease. Fără a intra în probleme de subtlităţi metaforice, ideea piesei este aceea că “fericirea este ceva foarte mic, un pitic” iar regizorul ei este şi unul dintre membrii formaţiei, Cosmin Covei. Acesta A realizat scurmetrajul respectiv, ca un proiect pentru Academia de Arte, unde este student. Îndrăzneala de care a dat dovadă nu a fost prea apreciată nici de profesorii săi, care au fost foarte aproape să-l lase repetent. Cireaşa de pe tort a venit câteva luni mai târziu, când filmul a devenit primul film rpmânesc acceptat la Festivalul Internaţional de Film din Canada. Dar noi suntem mai deştepţi şi decât “nemţii ăştia”!
Daniel Coltuc(Fericirea-i un pitic… cam cât Canada)Pe 17 Octombrie este programată lansarea albumului trupei Ţapinarii, la clubul de jazz Green Hours. Trupa Ţapinarii este formată din Adrian Tănase şi Cosmin Covei iar stilul abordat este folk, poate un pic mai altfel. După înverşunatele articole din presă, pro sau contra, vis-a-vis de clipul băieţilor pentru piesa Sunt fericit, coperta noului album, lucrare a graficianului Ovidiu Panighianţ, este o replică vizuală în stilul în care trupa şi-a obişnuit fanii.

Albumul conţine piesele cunoscute Sunt fericit şi Speranţa, dar şi Femeia ideală, Eşti frumoasă… dar te strică faţa, Nesimţitul, Te iubesc dar nu-mi dau seama. Maniera de interpretare, uşor teatrală, pune în valoare texte pe o tematică interesantă, deşi la o primă evaluare, lucrurile nu sunt chiar atât de transparente. La o tratare superficială, în cazul Tapinarilor, aparenţele sigur sunt înşelătoare (vezi videoclipul piesei Sunt fericit) şi nu de puţine ori au fost înţeleşi greşit sau le-au fost puse etichete de tot hazul şi nu doar de presă ci chiar de posturi de televiziune cu puternice emisiuni muzicale. Nu gratuit, grafica conţine şi textul avertisment Atenţie Părinţi: Conţine texte pe care unii le pot considera inteligente.

Revenind la muzică, piesa Sunt fericit îmi aduce aminte de Leonard Cohen, iar Unde eşti? este o fină ironie despre efectul Cher. Nu m-ar mira ca tocmai din această cauză această piesă să pătrundă prin topuri. Pe ansamblu, Sunt fericit conţine piese cu teme variate, mici poezii, piese vocale fără acompaniament instrumental şi este construit pe un concept unitar care îl desemnează candidat pentru micul clan al albumelor româneşti destinate unei audiţii integrale.

 

Romulus Arhire – (Musical Report)

 


Ţapinarii: Adrian Tănase – voce subţire, ghitară; Cosmin Covei – voce groasă.


Pagina tehnică / Technical Data

1CD • Soft Records • Nr catalog: SFTR-006-2 • Cod preț: • Barcode: 407530000621 • An: 2001


  • Muzică: Cosmin Covei (2,5,9), Adrian Tănase (3,4,6-8,10,11), Ionuţ Alferaru (8)
  • Text: Cosmin Covei (2,5,7,9), Adrian Tănase (3-8,10-12), Naţional (1,11)
  • Producator executiv: Romulus Arhire.
  • Înregistrat şi masterizat în STUDIO MIX - Bucureşti.
  • Ingineri de sunet: Costin Dumitrache.
  • Art Director & Design: Ovidiu Panighianţ.
  • Foto: Manuel Gheorghe, Ovidiu Huiban.


Recenzii / Reviews - Links

Cumpără albumul online prin MyCD.

Piese / Tracks

1. Intro 1 : 00    
2. Sunt Fericit 3 : 46   video
3. Femeia ideală 3 : 44    
4. Tănăsisme 3 : 43    
5. Cavalerul Mesei Rotunde 5 : 09    
6. Unde eşti? 3 : 35   video
7. Eşti frumoasă… dar te strică faţa 4 : 00    
8. Nesimţitul 3 : 32    
9. Coveisme 3 : 04    
10. Speranţa 5 : 15    
11. Te iubesc dar nu-mi dau seama 3 : 36    
12. Outro (Castelul) 0 : 54