Vasile, Cristian


Cristian Vasile s-a născut joi la 8 mai 1908 la Brăila unde îşi petrece o bună parte a copilăriei iar în 1919 devine elev al liceului Nicolae Bălcescu din acelaşi oraş. La terminarea liceului vine la Bucureşti unde se înscrie la Conservator, clasa profesorului Romulus Vrăbiescu, un tenor renumit al Operei Române din Bucureşti. Renunţă după un timp la cursurile de la Conservator pentru a se dedica muzicii uşoare, cântând în special tangouri dar și romanțe. În scurt timp devine artistul cel mai bine vândut, cu cel mai mare număr de plăci imprimate, iar numele său devine faimos în întreaga țară și dincolo de granițele ei.

În perioada sa de glorie, situată între anii 1931-1940, a făcut numeroase înregistrări pentru casele de discuri Odeon şi Columbia şi piesele sale au fost deseori incluse în programele radio ale vremii. Cariera sa muzicală intră pe o pantă descendentă odată cu contractarea unei boli de plămâni care nu-i mai permite să susţină un program integral în restaurantele faimoase unde altădată era atât de ascultat. Moare în 1974 la Sibiu, oraşul în care se stabilise pentru clima sa favorabilă ameliorării bolii de care suferea.

 


Cristian Vasile was born on Thursday May 8, 1908 in Brăila where he spends a good part of childhood, and in 1919 became a pupil of Nicolae Bălcescu school in the same city. When high school comes to Bucharest where enroll in Conservatory, class of Romulus Vrăbiescu, a famous tenor at the Bucharest Romanian Opera. Give up after a while courses at the conservatory to devote light music, particularly singing tangos and romances. Soon became the best-selling artist and his name became famous throughout the country and beyond its borders.

At its peak, located between 1931-1940, has made numerous recordings for Odeon and Columbia record labels and his songs were often included in the radio programs of the time. His musical career enters a downward spiral with contracting a lung disease that no longer afford to support a full schedule in famous restaurants where once was so appreciated. He died in 1974 in Sibiu, city where he settled for its favorable climate to improve his illnesses.

 ALBUME:

  1. Maestrul tangourilor - CD (2014)