Trenul de Noapte


TRENUL DE NOAPTE devine TGV-ul bluesului românesc
 

Totul a pornit de la un concert pe scena festivalului de blues BLUZĂU 2006, desfăşurat la Buzău, când sub titulatura Electric Storytellers, Marcian Petrescu şi bunul său coleg şi prieten, chitaristul Florin Giuglea, au susţinut un recital incendiar pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Buzău, la invitaţia lui Tolea Postovei. Reacţia publicului i-a motivat pe cei doi muzicieni să persevereze şi în scurt timp ofertele de concerte s-au înmulţit prin recitaluri în cluburi de profil din Timişoara, Arad, Zalău, Tg. Mureş, Sighişoara, Sibiu, Brăila, Deva (filmat de ONE TV Deva), Cluj, Iaşi, Vama Veche, Constanţa (unde au împărţit scena alături de pianistul Harry Tavitian într-un concert ce a ridicat publicul în picioare, bis-ul dat alături de Harry aducând publicul în delir !!!) şi fireşte şi în Bucureşti, unde au cântat cu “casa închisă“ în cluburile Big Mamou, Green Hours, Art Jazz.

Spectacolul propus sub titulatura Electric Storytellers, a fost unicat în România atât prin repertoriul extrem de inspirat, axat atât pe piese de referinţă din perioada clasică, cât mai ales prin piese din perioada modernă a blues-ului, interpretate într-o manieră unică, dinamică, plină de neprevăzut prin latura interactivă cu publicul (căruia i se povestesc tot felul de întâmplări inedite din marea istorie a blues-ului, totul asezonat cu anecdote despre marii muzicieni ai genului), la care se adaugă un sunet extrem de original şi bogat datorat abordării “electrice” a pieselor, cu chitara electrică si muzicuţă amplificată. Vocea specială a lui Marcian Petrescu, care nu caută în nici un moment să imite accentul şi frazarea negrilor americani, modul în care sunt construite poveştile ce însoţesc fiecare piesă, simţul umorului absolut debordant de care dă dovadă şi mai ales textele în limba română compuse de el şi care relatează întâmplări pline de savoare din viaţa omului obişnuit dar şi teme serioase de comentariu social sau poveşti de dragoste (Femeia ta-i urâtă, Pe-un drum greşit, Nu mă mai stresa, Cicăleala ei m-a înnebunit, Zi de zi – cu prietenii cânt blues, Iubirea ta e ca un cancer, Dependent de poker, etc…), sunt dublate de virtuozitatea din pasajele solistice de muzicuţă şi susţinerea chitaristică dinamică a lui Florin Giuglea.

Nu este deci de mirare că repede a apărut şi o ofertă de a realiza un disc sub titulatura Trenul De Noapte, sub care Marcian a activat intre 2001-2002 conducând un cvintet de blues de reală valoare, recunoscută de publicul extrem de avizat, de oameni din presă dar şi de marea masă a celor prezenţi la concertele lor din perioada amintită. Propunerea se concretizează în noiembrie 2007, sub egida casei de discuri Soft Records, prin albumul Dependent de Blues.

Jumătatea lunii octombrie 2007 este marcată de plecarea lui Florin Giuglea şi sosirea unui nou chitarist în persoana lui Călin Turcanu, pe numele său de scenă Mr. CYFER. În paralel se pune la punct şi noua formulă a trupei Trenul De Noapte, în varianta de cvartet, prin cooptarea unei secţii ritmice de mare talent, formată din Florin Lungu – chitară bas şi Petrică Ipatie – baterie. Se începe seria de concerte de promovare a viitorului album şi a noii formule de trupă, care va culmina in perioada 22-30 noiembrie 2007 cu seria de spectacole susţinute în deschiderea show-urilor lui Sugar Blue, muzician american de o imensa valoare, unul dintre cei mai buni muzicuţişti ai momentului, deţinătorul a 2 premii Grammy! În 2009 apare al doilea album intitulat Poveştile Bluesului sub titulatura Marcian Petrescu & Trenul de Noapte. Albumul conţine piesa Dragostea ta e ca un cancer la înregistrarea căreia a participat şi Sugar Blue.

Imediat după lansare Cyfer se retrage din formaţie fiind înlocuit cu virtuozul ghitarist Totu Rareş. Cota formaţiei urcă neîncetat datorită prestaţiilor live unice şi a numeroaselor concerte transmise prin televiziune. Marcian Petrescu & Trenul de Noapte cântă în deschiderea sau alături de nume celebre ale bluesului mondial precum Sugar Blue sau Charlie Musselwhite. În formula Marcian Petrescu – voce muzicuţă / Rareş Totu – ghitară / Robert Ardeleanu – ghitară bas / Constantin Bărbăşelu – baterie, invitaţi Cosmin Farcaş – orgă Hammond / Adrian Tetrade – baterie-percuţie se imprimă un nou album desCÂNTECE DE BLUES apărut tot sub labelul Soft Records in 2012. Invitatul special de această dată este celebrul muzicuţist american Charlie Musselwhite.




ALBUME:

  1. Dependent de blues - CD (2007)
  2. Poveştile Bluesului - CD (2009)
  3. desCÂNTECE DE BLUES - CD (2012)