Tănase, Maria


Esenţa cântecului popular, glasul unic al Mariei, sensibilitatea ei care stăpânea toată gama sentimentelor umane de la veselie până la tristeţe au făcut ca noi să moştenim un tezaur inegalabil de cântece adunate sau prelucrate în perioada anilor 30-60. Talentul ei a ajutat-o să se exprime artistic sub diferite forme ca interpretă de cântec popular, cântareaţă de revistă, artistă de teatru si operetă. A cântat în câteva filme ca de exemplu Ciulinii Bărăganului şi Amintiri din Bucureşti. A efectuat numeroase turnee pe tot teritoriul României şi a avut succese de răsunet în turneele din străinătate: în New York (acompaniată de orchestra Grigoraş Dinicu), Istanbul sau Iugoslavia şi Bulgaria unde a fost acompaniată de orchestra Barbu Lăutaru. A început înregistrările cântecelor sale la casa de discuri Columbia, iar in 1937 a debutat la radio. În revista RADIO-Adevărul era catalogata drept “cântareaţa care s-a remarcat la microfonul românesc“. Mai apoi face înregistrări la Radio şi Televiziune.

A avut şi activitate pedagogică la catedra de cânt popular de la Şcoala medie de muzică nr. 1 din Bucureşti. Boala o face să se retragă din activitate chiar în timpul unui lung turneu alături de Taraful Gorjului si soliştii acestuia, al căror îndrumătoare era. Pentru tot efortul ei de a face din cântul popular românesc o perla a muzicii naţionale si internaţionale a fost răsplătită cu titlul de Artista emerita şi a primit Ordinul Muncii şi Premiul de Stat. În 1965 Academia Charles Cross îi decernează Grand prix du monde pentru discul editat cu Casa franceză de discuri Le chant du monde. Cele câteva cântece înregistrate de ea în traducere franceză, cu o pronunţie impecabilă, ne-o arată ca o cântareaţă de talie internaţională.
 

Se cuvine să facem o precizare: Maria Tănase nu este cântăreaţă de muzică populară sau lăutărească; ea este interpreta unor cântece mai vechi sau mai noi pe care nu se mulţumeste să le redea aşa cum erau ele în original. Ea le interpretează, adică le dă sens, culoare, originalitate, unicitate, pentru că ea Maria, este unică, inconfundabilă, inegalabilă. Este MARIA TĂNASE.
 
ALBUME:

  1. The Best of Maria Tănase vol.1 - CD (2019)
  2. The Best of Maria Tănase vol.2 - CD (2018)
  3. The Best of Maria Tănase vol.3 (inedite) - CD (2019)