Colinde şi poveşti de Crăciun – CD


Stele-n cer şi Leru-i Ler
Şuierat însingurat de aspru crivăţ… urme de paşi răzleţi prin nămeţi… un lătrat îndepărtat pe înnoptat… Altfel spus, anotimp de legendă amintind la fiece fine de an că, acum mai bine de două milenii, Domnul nostru Iisus Hristos venea pe lume în Bethlehem. Povestea Naşterii creştine se deapănă în cotinuare, înfăţişată în sensibile, învăluitoare colinde: de astă dată auzim ecouri de Crăciun mai puţin cunoscute, vibraţii unduitoare de suflet înnobilînd sentimentul evocator al tradiţiei. Ne sunt acestea împărtăşite cu înfiorată emoţie de glasul nepereche al Luizei Zan însoţită de luxuriantul vestiment armonic ale cărui falduri se insinuează subtil pe coardele ghitarei lui Sorin Romanescu.

Auzit-am în viaţa mea multe, variate colinde, în multe, şi mai variate interpretări – dar arareori ne este prilejuit să ascultăm tălmăciri atît de fermecător de sincere, de fireşti, de suav arcuite precum cele de faţă. Ele desenează în necuprinsele spaţii ale imaginaţiei vise cu fulgi de nea, clinchet de zurgălăi, brad în casă aromind a verde cetină sub care se adună, cuminţi, dorinţele noastre de Crăciun, mărturisite ori ba.
Florian Lungu


 

Concepţia acestui produs muzical s-a voit de la început una simplă din punct de vedere al discusului muzical şi al orchestraţiei pieselor. Fără a deborda în accente sintetice, muzica se limitează la posibilităţile naturale ale ghitarei acustice şi ale vocii, completările fiind făcute pe alocuri de percuţii sau mijloace sonore specifice naturii sau contextului în care au fost folosite (de exemplu zgomotul paşilor în zăpadă, al vântului care leagănă bradul, al copiilor care se joacă în zăpadă etc.).

Fără a pierde din diversitate, piesele sunt adaptate formulei de duo, cu tempo moderat şi fără accente de forţă, dar de o mare intensitate sentimentală, reflectând întregul ansamblu emoţional propriu sufletului celor doi artişti. Culegerea de colinde şi poveşti sunt însumate pentru a fi oferite ascultătorului de jazz care preferă să i se cânte în limba română şi asumate de către cei doi protagonişti ca fiind o expresie fină a credinţei lor în magia sărbătorilor de iarnă.
Luiza Zan


Luiza Zan – voce, Sorin Romanescu – ghitară


Pagina tehnică / Technical Data

1CD Digipack • Soft Records • Serie: FuzzionFashion • Nr catalog: SFTA-030-2 • Cod preț: DGP • Barcode: 4075303003023 • An: 2010


  • Autori muzică: Luiza Zan, Sorin Romanescu
  • Texte: Luiza Zan
  • Înregistrat în studioul Trust Productions
  • Inginer de sunet şi mastering: Sorin Romanescu
  • Grafica: Ioana Pârvan
 

Recenzii / Reviews - Links

Cumpără albumul online prin MyCD.

Piese / Tracks

1. Prolog 2:45
 
2. La casa cu măr rotat 2:26
 
3. Seara de Crăciun 2:47    
4. Leagănă-te legănel 5:25    
5. Vis cu fulgi 3:38    
6. Dorinţe de Crăciun 4:13    
7. Crăciun, Crăciun - Zurgălăi 3:54
 
8. Ningea 4:56    
9. Cine are brad în casă 2:37    
10. Nu e Crăciun fără tine 3:05
 
11. Crăciun - Epilog 4:43