Zavaidoc


Zavaidoc  pe numele adevărat Marin Teodorescu  – a fost un renumit cântăreţ român din perioada interbelică. Născut la Piteşti în 1896, era fiul unui cunoscut lăutar, Tănase Teodorescu, apreciat viorist şi ţambalagiu.  În timpul primului război mondial, alături de George Enescu a prezentat pe front, spectacole muzicale menite să ridice moralul soldaţilor şi ofiţerilor români. Talentul şi virtuozitatea lui Zavaidoc au fost recunoscute chiar în timpul vieţii, multe dintre cântecele sale au devenit şlagăre ale muzicii lăutăreşti, ele fiind ascultate şi în prezent cu deosebită plăcere şi nostalgie.

Constanţa Teodorescu, singura fiica în viaţă a marelui interpret spunea:  Eu consider că dupa volumul, nervul artistic şi vocea pe care le avea, tata nu se poate numi lăutar. El a fost un fenomen vocal. Tata cred că s-a născut cu vocea asta. A studiat canto cu grecul Dimitrie Cutavas, iar în familia tatălui meu toţi erau muzicieni. Tata mai avea un frate, Vasile, care cânta la vioară şi o soră, Zoe, care a murit la Bucureşti în bombardamentul din 1944. A avut trei copii. Eu sunt cea mai mare si m-am născut în Bucureşti la 9 noiembrie 1940. Am mai avut un frate si o soră, născută la Târgovişte, în 1944, dar care a murit la două luni. Când era în mare vogă, tatei nu-i era capul la căsătorie. Avea femei pe care le întreţinea. Cu mama s-a căsătorit când a rămas însărcinată cu mine. La vremea aceea, el avea 44 de ani. Tata avea duşmani şi fratele lui, Vasile, care cânta la vioară, îl apăra. A suferit enorm când Vasile a murit. În ianuarie 1945, la 48 de ani, a murit. Suferea cu rinichii, plămânii şi inima. Ştiu că mama ne-a dus pe mine şi pe fratele meu, de Anul Nou, la Spitalul Filantropia, unde era internat, să-l sorcovim. El plângea, pentru că ştia că moare.

Zavaidoc moare la 13 ianuarie 1945 şi este înmormântat în Cimitirul Mănăstirii Cernica, de lângă Bucureşti. De la el ne-au rămas cântece de neuitat, interpretate într-un stil absolut personal, original şi unic prin intensitatea trăirilor emoţionale ce-i însoţeau discursul muzical.
ALBUME:

  1. Am un foc la inimioară - CD (2016)
  2. Zavaidoc & Jean Moscopol - CD (2012)