Plays Beethoven, Chopin, Enescu… on Jazz – CD


Înregistrarea ce face subiectul acestui album este proiectul prezentat în luna octombrie 2010 într-unul dintre cele mai importante cluburi de jazz din Europa, “Porgy & Bess” (Viena, Austria). Încă de la bun inceput ţin să evidenţiez faptul că, deşi abordez lucrări ale marilor compozitori de muzica savantă, esenţa şi spiritul proiectului sunt cele de jazz în care eleganţa “swing-ului” – mai exact swingarea de tip modern (nu săltăreţ ca în “dixi” ci elegant ca în “bop”) – şi configuraţia melodică blues-ică constituie vectorii constanţi.

Atât forma de “Scherzo” (piesa nr. 1) cât şi cea de “Toccata” (piesa nr. 4) sunt forme improvizatorice în care compozitorii îşi demonstrau, de obicei, abilităţile tehnico-interpretative şi cele componistico-improvizatorice. În Scherzo nr. 2 în Si bemol minor de Frédéric Chopin am ţinut să expun partea de debut a lucrării, aşa cum a conceput-o compozitorul, alegerea temei pentru improvizaţia mea fiind cea în do diez minor (o tonalitate grea pentru travaliul improvizatoric…). Coda este identică cu cea compusă de Chopin, finalul fiind unul realizat chiar în momentul de pe scena de la “Porgy”, şi anume unul cu trimiteri la Gershwin (a fost chiar spontan!). Compoziţia mea “Veneraţie Ave Maria” este o “Fantezie improvizatorică” ce include o temă (A) în stilul coralului bachian, urmată de o structură armonică ce constituie cadrul pentru travaliul improvizatoric cu ethos latin-hispanic. În cadrul travaliului există citate din Bach şi din Vivaldi (fragment din concertul pentru vioară în la minor) ultimul fiind realizat de către Dalila Cernătescu la nai. De-a lungul timpului am realizat mai multe versiuni interpretative, cea prezentă pe acest album fiind una specială deoarece am beneficiat de aportul extraordinar al interpretei Dalila Cernătescu – muziciana cu un timbru unic al naiului, un sunet rafinat şi o tehnică impecabilă -, invitată specială în proiectul prezentat în Austria.

Piesa cu numărul 3 de pe album este o versiune completă a părţii a II-a din sonata “Patetique” de Beethoven. Ca şi celelalte exemple de pe acest album, lucrarea de Beethoven demonstrează faptul că muzica exprimă o sursă unitară, creativitatea artistului interpret putând realiza idiomul stilistic şi estetic. Orice temă muzicală poate fi interpretată swingat, voice-ing-ul pentru acompaniament şi cel realizat de mâna stângă a pianistului ca suport armonic în travaliul improvizatoric, constituind un factor deosebit de important în procesul de “metamorfozare” a temei cadru.

Ultima piesa de pe album nu este aleasă deloc întâmplător ca piesa de final al albumului. “Toccata” în Re din “Suita pentru pian în Re major” de George Enescu este un tribut adus celui mai mare muzician român din toate timpurile. Fragmentul tematic ales ca bază pentru travaliul improvizatoric, precum şi tema compusă de Enescu, demonstrează caracterul universal al limbajului musical şi în acelaşi timp confirmă personalitatea interculturală a marelui muzician român care a reuşit să universalizeze specificul muzicii tradiţionale româneşti. Prin acest demers practic, am reuşit împreună cu Dalila Cernătescu şi colaboratorii mei să confirmăm, încă odată, caracterul sintetic al jazzului, acesta fiind mesajul meu atât pentru tinerii muzicieni, cât şi pentru publicul mai mult sau mai puţin iniţiat.
Florin Răducanu

 


Florin Răducanu – pian
Adrian Flautistu – contrabas
Eugen Nichiteanu – baterie
Mihai Sebastian – saxofon tenor (2,4)
Invitat special: Dalila Cernătescu – nai (3)

 


Pagina tehnică / Technical Data

1CD Digipack • Soft Records • Serie: FuzzionFashion • Nr catalog: SFTA-028-2 • Cod preț: DGP • Barcode: 4075303002828 • An: 2011


  • Înregistrare live la “Porgy & Bess Jazz Club” - Viena 2010
  • Masterizare: Gabriel Isac la Isac Music Production Studio - Braşov.
  • Aranjamente: Florin Răducanu.
  • Grafica: Livia Radu.


Recenzii / Reviews - Links

Cumpără albumul online prin MyCD

Piese / Tracks

1. Scherzo no.2 (Frédéric Chopin) 08:20    
2. Sonata Patethique,part. II (Ludwig van Beethoven) 10:35    
3. Veneraţie Ave Maria (Florin Răducanu) 09:35    
4. Toccata in D (George Enescu) 15:42