Hermannstadt Jazz Town – CD


Iată încă un nume, deja notoriu, care prin acest CD – şi nu numai – se înscrie în pleiada de Maeştri ai claviaturii româneşti. Florin Răducanu are deja la activ câteva importante premii naţionale: Premiul pentru compoziţie şi orchestraţie pe 2004, oferit de juriul alcătuit din cei mai importanţi comentatori şi promotori de jazz din România, şi Premiul pentru jazz pe 2005 din partea prestigioasei reviste de cultură şi de atitudine Cuvântul. La acestea se adaugă Premiul I la Concursul organizat în cadrul Festivalului Jazz Napocensis – Cluj-Napoca 1999.

Pianist, compozitor, profesor, leader de formaţie în diferite formule, Florin Răducanu s-a născut la Târgovişte în 1973. După participarea la diferite manifestări muzicale – ca pianist de muzică cultă – (obţinând chiar şi un onorant premiu la Concursul pentru tineri pianişti de la Suceava Ciprian Porumbescu) protagonistul dubutează în jazz la vârsta de 20 de ani în cadrul serilor de jazz de la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, iar în următorul an este aplaudat în Polonia în cadrul unui Festival la Bydgoski.
În 2001 obţine un succes (moral) internaţional fiind selectat, prin intermediul unui CD, printre primii 12 concurenţi (din 55 de candidaţi din 18 ţări) la concursul Jazz Hoeillart din Belgia. Activităţile şi mai ales inspiratele sale creaţii îi atrag invitaţia de a deveni, din 2003, membru al celei mai onorante bresle muzicale – Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Din anul 2000 devine profesor titular la Liceul George Enescu din Bucureşti, unde înfiinţează pentru prima dată în istoria României o secţie de jazz în liceu.

Prezentul CD este rezultatul uneia dintre numeroasele sale proiecte muzicale, de la pian solo, precum succesul din 2005, recitalul Back to Bach până la ansamblul Bucharest jazz orchestra alcătuit din 11 muzicieni, sau ampla lucrare de jazz simfonic Mapamond pictures (pentru orchestră simfonică de jazz şi pian).
Lui Florin Răducanu şi invitaţilor săi le-a revenit onoarea şi plăcerea să reprezinte România la ediţia din 2004 a Festivalului de Jazz de la Sibiu. Inclusiv selectarea membrilor acestui sextet pentru a asigura un reuşit interplay, este o dovadă de bun gust muzical; de la cei mai tineri muzicieni precum Laurenţiu Moise şi Laurenţiu Ştefan, până la vigurosul basist Pedro Negrescu şi mai ales experimentatul saxofonist Garbis Dedeian, la care se adaugă aportul substanţial al tumultosului şi explozibilul trombonist american Tom Smith, aflat în acea perioadă în Romania, ca profesor Fulbright.
Şi în acest proiect muzical se remarcă latura creativ/interpretativă a protagonistului. Atât compoziţiile proprii Incognito, Latin Spirit (titlu sugestiv), I miss you G. (dedicată memoriei tatălui său ), But Soul şi Hermannstadt Jazz Town (omagiu oraşului gazdă şi organizatorilor festivalului respectiv), cât şi improvizaţiile, denotă atât abilităţi tehnice cât şi o inspiraţie creativ-spontană, cultivată intens la Workshopurile ţinute de muzicieni europeni şi americani la care a participat.
Aşadar, un prim album (în spirit bop – divers ca swing şi tempo) datorat îndeosebi protagonistului, susţinut de casa de producţie Soft Records, care sperăm să fie de bun augur, atât pentru autor şi producător cât şi pentru auditori.
Încă un merit deosebit al acestui album este faptul că pentru prima oară, în istoria Festivalului de jazz de la Sibiu, beneficiem de editarea pe suport CD a unui recital desfăşurat în acest context. O plăcută audiţie vă doresc şi cât mai multe CD uri…

Alexandru Şipa

 


Înregistrare din concert – Sibiu Jazz Festival 2004.


Garbis Dedeian – saxofon tenor
Pedro Negrescu – contrabas
Laurentiu Ştefan – baterie
Laurenţiu Moise – trompetă
Florin Răducanu – pian
Invitat special: Tom Smith (SUA) – trombon


Pagina tehnică / Technical Data

1CD • Soft Records • Serie: FuzzionFashion • Nr catalog: SFTA-006-2 • Cod preț: VR • Barcode: 4075303000626 • An: 2004


  • Note documentare: Alexandru Şipa.
  • Producator executiv: Romulus Arhire.
  • Grafica: Ioana Pârvan.


Recenzii / Reviews - Links

Cumpără albumul online prin MyCD

Piese / Tracks

1. Incognito 9 : 11    
2. Latin Spirit 17 : 24    
3. I Miss You G 13 : 43    
4. But Soul 7 : 22    
5. Hermannstadt Jazz Town 13 : 29