Glas de peşte – CD


Solicitarea de a scrie câteva rânduri pentru coperta albumului de debut al formaţiei Cri-Gri m-a surprins. În primul rând, este o premieră pentru mine, deşi am fost rugat de câteva ori să prezidez conferinţele de presă de lansare ale unor albume şi am organizat şi prezentat câteva sute de concerte rock. Apoi, sincer, nu mai speram ca acest album să apară vreodată.

În urmă cu zece ani, l-am cunoscut pe “nea Mardale”, mai întâi în postură de cântăreţ folk la Festivalul “Om bun”, iar apoi, în calitate de solist vocal al formaţiei timişorene Arca. Încă de la-nceput mi-au plăcut versurile sale, ce-mi aminteau de Mircea Florian. Venit în Bucureşti, Ştefan spera să se impună în scurt timp în show-bizz-ul autohton, mai ales că găsise, relativ rapid, câţiva colaboratori talentaţi. Aşa s-a născut formaţia Cri-Gri.

De la primul lor concert au trecut mai mult de 8 ani. Între timp, am intrat într-un nou mileniu, prin trupă s-au perindat cinci chitarişti şi patru toboşari, au fost fumate câteva mii de pachete de ţigări şi băute zeci de mii de sticle de bere. Până şi “muzele” trupei sunt acum cu totul altele. Băieţii nu au stat totuşi cu mâinile încrucişate. Au susţinut zeci de concerte prin cluburile bucureştene, au câştigat două premii la festivalul Top T Buzău şi au înregistrat vreo opt sau nouă CD-uri demo, prin care au încercat să se facă cunoscuţi la posturile de radio bucureştene şi din ţară. Publicul venea în număr mare în cluburile în care cântau Cri-Gri, trupa fiind apreciată de organizatorii de concerte, câţiva dintre cei mai apreciaţi redactori muzicali îi difuzau în mod constant, ceea ce însemna că piesele lor erau bune, câteva publicaţii au scris pe larg despre ei, semn că exista interes mediatic, şi totuşi, în permanenţă, a lipsit o verigă extrem de importantă, producătorul. Peste tot, li se spunea că muzica lor nu este vandabilă, fiind nonconformistă şi deci, total necomercială.

Cu o tenacitate ieşită din comun, Ştefan Mardale (solist vocal, chitară, compozitor, textier), secondat de “veteranii”, Vali Baicu (clape, voce, compozitor) şi Narcis Bumbescu (bas, voce), nu au renunţat la proiect şi şi-au petrecut timpul liber din ultimul an mai mult prin studiourile de înregistrări. Aşa s-a născut primul album Cri-Gri, disc care însumează sute de ore de înregistrări. Dorinţa de perfecţiune şi de autodepăşire i-a determinat să fie atenţi cu fiecare detaliu. Piesele mai vechi, precum “Praştia cu lunetă” sau “Groapa cu furnici”, beneficiază acum de orchestraţii modernizate şi de solo-urile imprevizibile ale noului chitarist Călin Grigoriu. Secţia ritmică a avut numai de câştigat prin venirea lui Fernando, un baterist cu o tehnică apreciabilă şi temperament pe măsură. Aştept cu nerăbdare concertele în noua formulă şi sunt sigur că acest material reprezintă doar începutul dintr-o serie mai lungă de albume Cri-Gri.
Nelu Stratone – Radio Bucureşti

 


 


Ştefan Mardale – voce, ghitară
Valentin Baicu – claviaturi
Narcis Nica – bas, voce
Călin Grigoriu – ghitară
Fernando Drăgănici – tobe
Backing vocals : Florentina Ciobanu, Ştefan Mardale, Narcis Nica

 


Pagina tehnică / Technical Data

1CD • Soft Records • Nr catalog: SFTR-012-2 • Cod preț: STD • Barcode: 407530001222 • An: 2005


  • Muzica: Ştefan Mardale (2-8,10); Zsolt Ferencz (1); Valentin Baicu (9,11), Cătălin Ştefănescu (6)
  • Texte: Ştefan Mardale
  • Înregistrat în studioul SFERA.
  • Mixaje: Costin Dumitrache (2,3,5,6) Fernando Drăgănici (1,4,7-11).
  • Grafică: Bogdan Pasat.
  • Producător executiv: Romulus Arhire


Recenzii / Reviews - LinksPiese / Tracks

1. Groapa cu furnici 4 : 40
 
2. La drum 3 : 39
 
3. De sărbători 3 : 55
 
4. Praştia cu lunetă 3 : 26
 
5. Cricul 3 : 22   video
6. Pot să văd şi văd ce vreu 3 : 00
 
7. Bezna 4 : 15
 
8. Nu mai merge cum stătea 3 : 10
 
9. Cui-cu-cui 5 : 45
 
10. Fac 3 : 34
 
11. Norul care n-aduce ploaia 4 : 17