7 SCENARII PENTRU 8 FILME


Volumul cuprinde 7 scenarii de film, 7 povești bune de citit, povești pline de informații, povești presărate cu pilde bune de reținut, povești atracțioase care vă vor lăsa o amintire frumoasă despre o lectură plăcută. Volumul „7 scenarii pentru 8 filme” se adresează în egală măsură specialiștilor din industria cinematografică cât și marelui public cititor, tuturor iubitorilor de film și nu numai. Desenul de pe copertă este realizat Ovidiu Panighianț, artist plastic de mare talent și
rafinament artistic.

Primul scenariu care dă și titlul volumului se intitulează „FILIERA BRÂNCUȘI”.

Scenariul descrie aventura fantastică a unor lucrări principale ale lui Brâncuși, încă necunoscute, lucrări care își cer dreptul la viață. Fascinant dialog, fascinantă dezvoltare și mai ales… fascinant sfârșit.

Ca o inovație, vom vedea cum personajele care nu pot veni în scenă apar sub formă de hologramă, iar statuile celebre semnate Constantin Brâncuşi: Cocoşul, Muza adormită, Stăpâna nopţii (Negresa), Fata cu trei feţe (Culina), Cuminţenia pământului, Sărutul…  apar și ele în scenă, ca niște personaje vii, dar nimeni nu le vede, discută între ele, dar nimeni nu le aude…

Scenariul este scris astfel încât să poată fi filmat în mai multe locații luxoase sau poate fi jucat pe scenă, într-un singur decor, iar restul poate fi văzut pe cele două plasme din lateralele scenei.

Paralel cu acțiunea de autentificare și evaluare a unor lucrări, vom vedea cum se țese și o intrigă demnă de romanele polițiste. Se vorbește și despre o piață neagră internațională, unde persoane influente fac să se miște, pe tot globul, lucrări de artă valoroase. Tranzacțiile se fac nu de dragul frumosului, ci mai mult ca o investiție sigură. O lume nevăzută, dar fascinanată.

Scenariul este, aparent, genul polițist, dar este posibil să fie și o viziune asupra unei realități încă neștiute de publicul larg. Se poate orice! Acțiunea bine condusă de scriitor are un final surprinzător.

 

FURĂ ȘI FUGI”, al doilea scenariu, este unul de acțiune, imaginat ca și cum ar fi o secvență  din activitatea poliției economice de la Moscova. Din el veți afla multe lucruri necunoscute până acum, veți întâlni oameni și fapte care seamănă cu ceea ce se întâmplă, de prea mulți ani, și pe la noi. Veți avea bucuria să aflați că binele învinge, ca în orice film de acțiune, iar răul va fi pedepsit.

Filmul se încadrează la categoria „polițist” și respectă toate regulile genului: suspans, răsturnare de situații, suspecți, infractori, urmăriri, crimă, personaje care n-au legătură cu subiectul dar încurcă lucrurile… Acțiunea este alertă, se pleacă de la materiale nevinovate filmate de un reporter și se ajunge la lucruri mult mai grave și nebănuite.

Personajul „Inginerul sef atomist Silverstein” – nume luat de la prima nevasta – pe numele său adevarat Nagaev, cecen cu educatie islamistă, care e în stare de orice, inclusiv de crimă pentru a executa ordinele celulei teroriste din care face parte, este exponentul unei categorii de oameni, care se cred eroi, dar… nu e chiar așa.

Chiar dacă discursul naționalist al lui Putin, din Duma Rusiei, a fost aplaudat 5 minute în picioare, discurs care concluziona că în Rusia trăiesc numai ruși, iar cei care se simt discriminați cerând favoruri socio-politice pot părăsi Rusia, în fapt, Rusia este o țară multinațională și multiculturală, o țară în care problema cecenă este reală, nerezolvată și care își arată  colții, din când în când.

 

SUB URSA MARE” este o plăcere a îmbinării normalului zilnic cu paranormalul existent în noi și printre noi.

Trăim într-o țară frumoasă, bogată, cu oameni frumoși și creativi, oameni care încearcă să lase gnerațiilor viitoare tot ceea ce au acumulat ei mai bun în viața noastră pământească. Sunt descrise credințe și ritualuri străvechi păstrate cu sfințenie în comunități restrânse sau chiar închise, din spații unde accesul omului modern este dificil.

Ritualuri de alungare a spiritelor rele, descântece, vrăji, sacrificii, ființe cu puteri supranaturale, blesteme, superstiții, enigme, energii pozitive și negative, incantații, crime, tâlhari, călugări, averi pierdute… credință și răzvrătire… toate acestea sunt împletite cu măiestrie într-o poveste incredibilă dar posibil adevărată. Inspirat din folclorul poporului român care respectă și acum tradiții și obiceiuri de peste două mii de ani, povestiri despre obiecte de cult, ființe supranaturale și un popor mitologic așezat primul pe meleagurile noastre… scenariul este ca un basm, cu oameni-eroi, care, trăind în munți, au învățat să respecte natura și datina din străbuni.

Peisajul, oamenii, obiceiurile lor și întâmplările ciudate din comunitate, rezolvările abordate de săteni într-o manieră neobișnuită pentru noi orășenii… toate se amestecă într-o poveste uimitoare. Nararea este descriptivă, excepțională; Vedem locuri nebănuite, cu încărcături energetice aparte, locuri populate de oameni parcă veniți din vremuri istorice… care trăiesc după reguli stricte, dar de necrezut, pentru noi, orășenii; și totuși… dacă e adevărat?

 

POVESTEA MICULUI PAN” – al patrulea scenariu – cuprinde veșnica poveste pe care o cunosc toți copiii din lume, poveste care nu va avea sfâșit niciodată, deoarece dorința de a rămâne copil sălășluiește în fiecare dintre noi. Ce este nou, este faptul că subiectul unui basm a fost inspirația pentru un spectacol deosebit, o operă bufă pentru copii. Dacă e operă… se cântă. Cântă personajele (solo sau în grupuri) cântă figurația, care de data aceasta este un cor de copii, remarcabil ca potențial artistic. Versurile cântecelor sunt scrise de Eugen Rotaru care la data aceea era AS-ul incontestabil al celor care, cu modestie, se considerau „textieri”.

Zâne, pirați, crocodili, Căpitanul Hook, copilul care nu îmbătrânește, copiii care pot zbura… totul face ca povestea să fie pe gustul copiilor, un basm cu cântece… așa cum nu s-a mai văzut. Spectacolul s-a jucat și se mai joacă, încă, în teatrele muzicale din țară.

 

MARELE IMPAS” este o poveste științifico-fantastică, de anticipație politico-socială, o poveste care ridică  în dialogul personajelor multe probleme asupra cărora încercăm să ne aplecăm chiar și în zilele noastre. Am fost, suntem și, mai ales, vom fi într-un mare impas… Numai noi putem să-l rezolvăm.

Cele opt tablouri ale piesei au ca loc de acţiune un câmp de luptă dintr-un război, undeva aiurea… cu excepţia primului tablou în care acţiunea se desfăşoară pe planeta artificială X23.

Autorul, cunoscut mai ales pentru frumoasele versuri care au însoțit melodiile de neuitat din anii ’70-’80, așa-zisele șlagăre, ne va uimi chiar din primele rânduri cu talentul lui de a pune în versuri orice subiect, fie că e o poveste de dragoste, fie că este o pregătire pentru intrarea într-un subiect fantastic, de anticipație, cu eroi pământeni sau extratereștri angrenați într-un conflict intergalactic.

 

COMPOZIȚIE PENTRU DOI”, al șaselea scenariu, ridică problema trădării între parteneri, a concurenței între pretendenții la mâna unei frumoase domnișoare.

Este veșnica poveste când ea… alege. Ei… unul fericit, altul dezamăgit. Timpul trece și soarta… hotărăște să se petreacă o întâlnire întâmplătoare a celor doi rivali.

Se pune întrebarea: „Rezolvă, răzbunarea, această situație?” Citiți și aflați răspunsul!

 

Al șaptelea scenariu „PIANISTUL” are ca subiect vechea dilemă care se întâlnește foarte des în multe familii unde copii nu sunt lăsați să își aleagă singuri viitoarea meserie. Părintele, mai ales tatăl, vrea să își impună punctul său de vedere, punct de vedere care se dovedește de cele mai multe ori greșit, precum că urmașul lui trebuie să ducă mai departe meseria lui, a tatălui, cu diverse motivații. Mama, are și ea dorințe neîmplinite, pe care le-ar vedea rezolvate de către copilul ei. Pe copil nu-l întreabă nimeni dacă are vre-o dorință, preferință, aspirații, talente ascunse… Conflictul generat de toate aceste ambiții ajunge la cote nebănuite și ne face să recunoaștem că am mai văzut cazuri asemănătoare, unele încheiate cu armistițiu, altele generând conflicte de intensități nebănuite. Orgoliile sunt muschetarii nevăzuți care se duelează pentru idei deșarte.

Citiți și nu faceți ca acești părinți!

 

Sunt șapte scenarii, dar, în funcție de imaginația regizorilor se pot turna mai multe filme, cel puțin… opt.

Al optulea scenariu ar putea fi povestea ulterioară publicării  acestor 7 povești.

Lectură plăcută!

 

 – Elvira Iancu –


Pagina tehnică / Technical Data

Carte, 20x14 cm, 332 pagini • Editura Softplus • Serie: Eugen Rotaru • Nr catalog: ISBN 978-973-95801-1-3 • Cod preț: • Barcode: 4075395801132 • An: 2015




Recenzii / Reviews - Links

Cumpără cartea prin MyCD