Tradiţie şi modernitate

 

La începutul lunii iunie Soft Records va publica albumul intitulat Hore Concertante Romaneşti, al țambalistului Giani Lincan, acompaniat de “Lincan Ensemble”. Conținutul acestui seducător album, reflectând talentul moștenit de Giani Lincan din familie (familia Lincan fiind foarte cunoscută printre lăutarii veritabili), dezvăluie 16 miniaturi de referință ale veacului trecut, surprinse, cu diferite atitudini estetice, în diverse spații de concretizare a demersului artistic. Iar remarcabilele aranjamente create de „Lincan Ensemble”, îndrăgitelor pagini din zestrea unor Maeștri, impresionează prin prospețime, vitalitate și forța de sugestie a imaginii sonore.
 

Stabilit, din 1996, pe tărâm olandez, valorosul instrumentist român a înființat prima Clasă de Țambal și Tradiții Muzicale Balcanice a Universității CKC– Zoetermeer și a organizat un festival de gen în orașul Den Haag, iar în 2003, a fondat „Lincan Ensemble”, foarte apreciat, pretutindeni unde evoluează. Ţambalistul Giani Lincan și-a construit o carieră internațională, în mai multe zone de expresie, pornind de la cântul popular și lăutăreasc, abordând jazz-ul ca inspirat improvizator și ajungând, cu succes, la café-concért și la stilurile clasice de tip crossover.
 

Giani Lincan: <<Fiecare secvență este înveșmântată cu elemente clasice în structura intimă a melodiei, elegant ornamentată și în acompaniament, noi, interpreții de gen, numind respectivul format “Hori Concertante” ce reușesc să valorifice toți instrumentiștii implicați, datorită gradului înalt de dificultate>>.
 

Puteţi audia în playerul acestei pagini una din piesele albumului (Hora lui Buică).