Ethnotic Project – 10 piese în “Şapte Scări”

 
Vineri, 20 Noiembrie 2015, în clubul Godot Café, s-a lansat albumul Şapte Scări al trupei Ethnotic Project. Au fost alături de trupa Ethnotic – reprezentată prin Irina Sârbu, Dragoş Mihu, fraţii Cazanoi, Capriel DedeianFlorian Lungu, Alexandru Şipa, Doru Ionescu, Mirela Stoenescu, Florin Silviu Ursulescu, prieteni şi apropiaţi ai artiştilor şi ai casei de discuri Soft Records.
 
Ethnotic Project abordează un repertoriu alcătuit din cuceritoare melodii ce aparţin folclorului românesc autentic, orchestrate pe o textură sonoră originală, in care formulele melodico-ritmice – în care se regăseşte orice suflet de român – se combină inspirat cu libertatea jazz-ului. Melodia fluierului românesc pluteşte elegant şi sigur peste armonii sofisticate, instrumentele îşi combină culorile în sonorităţi încântătoare neaşteptate, vocea alternează cuvintele cu pasaje de improvizaţie jazz-istică şi întregul se alcătuieşte pe un eşafodaj solid şi ferm, ce lasă fiecărui interpret libertatea de a se desfaşura în solo-uri pline de imaginaţie.
 
Florian Lungu: Ethnotic Project are o undă de prospetime şi de insolit. Foarte mulţi acuma – e de bon ton – încearcă să se scalde în etno fără să ştie că încă de-acum 40 – 50 de ani Jancy Korrosy cânta foarte bine jazz cu inflexiuni româneşti. Ethnotic are ceva special şi prin instrumentaţie şi prin calitatea instrumentiştilor – numai vorbesc de calitatea vocală – şi-au găsit piesele foarte bine şi le-au prelucrat şi orchestrat într-un fel aparte. Dacă un străin vrea să simtă, să cunoască, să intuiască vibraţiile tipului nostru de cultură o poate face prin această modalitate de reformulare în jazz a unor incursiuni folclorice prelucrate într-un mod inedit şi estetic.
 
Irina Sârbu: Discul reprezintă munca de echipă unde am îmbinat dragostea faţă de jazz cu dragostea faţă de muzica românească.
 
Dragoş Mihu, iniţiatorul proiectului Ethnotic: …La acest disc s-a muncit enorm. Acest proiect l-am gândit vreun an de zile, ca si concept apoi m-am gândit la muzicienii care ar putea fi în acest proiect cu cele două stiluri pe care încercăm să le imbinăm, folclorul şi jazzul…
 
Cezar Cazanoi: Când am lucrat la acest CD nu mi-am propus să încadrez această muzică într-un anumit gen anume, să fie jazz sau să fie etno, pur şi simplu mi-am dorit să fie o muzică vie care vine din interior, care se cântă cu vocea interioară.
 
Capriel Dedeian: Pentru mine a fost o surpriză plăcută să fiu cooptat în acest proiect şi am fost foarte bucuros ştiindu-i pe ceilalţi. A fost o emanaţie de muzica bună şi de idei bune şi cred că a ieşit ceva deosebit – fiecare a avut aportul lui venind cu backgroundul lui şi cu ceva din personalitatea lui. Sper să fie apreciată munca noastră.
 
Anatol Cazanoi: …vreau sa multumesc colegilor si lui Cristi Dobrică (de la Ines Studio, unde s-a inregistrat albumul) care a muncit alături de noi pentru acest album care are un sunet foate bun de o calitate internaţională.
 
Romulus Arhire, producătorul albumului: …consider că în muzica produsă în România aceasta este o direcţie foarte bună. Este un disc de referinţă, este un disc care valorifică traditiile muzicale româneşti, este ceea ce un străin, dacă ar vrea să cunoască mai bine muzica românească, ar trebui să asculte. Sper şi cred că va fi un disc foarte primit de public, este tras foarte bine, calităţi tehnice extraordinare, program extraordinar, sursa muzicală de inspiraţie este cea care ne mişca pe toţi de aici pentru ca toţi suntem români.
 
Primul concert de promovare a albumului Şapte Scări a avut loc sâmbătă 21 Noiembrie orele 22, la Godot Café. Un rezumat video al Coferinţei de presă va fi postat în pagina SoftRecordsVideo în scurt timp.