EXPERIMENTAL QUINTET dezvăluie ATLANTIS

Primul album oficial al celebrei trupe “progresive” Experimental Quintet, editat de Soft Records, va fi disponibil către sfârşitul lunii noiembrie. Componenţa în care s-a realizat acest album: Eugen Tunaru – clape, Vali Farcas – ghitară, Nicolae Bucaciuc – bas şi Dominic Csergo – baterie. Albumul este construit pe baza repertoriului iniţial al trupei, refăcut şi remixat la întâlnirea din 2010. Vom asculta piese precum “Quintet no.2”, “Amintiri din viitor”, sau “Giordano Bruno”.

“Noi, bucureștenii din breasla ziaristică, auzisem prin 1970 că studenții de la Conservatorul clujean aveau o formație – unicat, Experimental Quartet, cu premii pe la festivalurile studențești dar nu o… auzisem. Un colaborator îmi trimitea mereu înregistrări din studioul Radio Cluj, mi-a expediat o imprimare, i-am auzit, am fost “curentat” și am pornit o cruciada națională – în scris, în cel mai influent top al vremii la revista Săptămâna (“Amintiri despre viitor” – 54 de săptămâni ! în top) și la Radio – versiunea sonoră a topului. Era totuși un grup misterios, dar I-am invitat și prezentat alături de Aurel Gherghel la Galele Săptămâna 1974. Cred că au fost anii formulei de aur, cu Tunaru și Farcaș (capi componistici), Bucaciuc, Delioran, apoi și cu Marcovici.
… Erau anii înfloririi rockului progresiv, cu EL&P, Yes, King Crimson, Wakeman, iar experrimentele clujene, pigmentate cu jazz și clasică în plus, făceau față comparațiilor, ba chiar și cu ceva pe deasupra.
… Da, compoziții în majoritate vechi, dar și acum ideile sunt moderne, orchestrațiile și sonoritățile fac față, sunt actuale. Poate înțelegeți ce însemnau atunci, ce ar fi fost dacă băieții ăștia se nășteau în Anglia… un album de neclasificat, de ascultat, de nota 10. Cu acest disc, misterul se mai dezleagă, dar legenda Experimental Q va exista mereu…”
 

Florin-Silviu Ursulescu

Mai multe detalii despre albumul ATLANTIS

Cumpără albumul online prin MyCD