Ethnotic Project


Ethnotic Project Irina Sârbu (voce), Cezar Cazanoi (flaut şi caval), Capriel Dedeian (chitara), Anatol Cazanoi (ţambal şi clapă), Laurenţiu Horjea (chitară bass) şi Dragoş Mihu (tobe și percuție) – abordează un repertoriu alcătuit din cuceritoare melodii ce aparţin folclorului românesc autentic, orchestrate pe o textură sonoră originală, in care formulele melodico-ritmice – în care se regăseşte orice suflet de român – se combină inspirat cu libertatea jazz-ului. Melodia fluierului românesc pluteşte elegant şi sigur peste armonii sofisticate, instrumentele îşi combină culorile în sonorităţi încântătoare neaşteptate, vocea alternează cuvintele cu pasaje de improvizaţie jazz-istică şi întregul se alcătuieşte pe un eşafodaj solid şi ferm, ce lasă fiecărui interpret libertatea de a se desfaşura în solo-uri pline de imaginaţie.
 

Irina Sârbu a urmat cursurile Liceului de muzică „George Enescu” din Bucureşti, clasa de pian, iar apoi Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, clasa de actorie. Ca actor a jucat în Bucureşti la Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul de Operetă și în Craiova la Teatrul „Marin Sorescu”. În paralel îşi perfecţionează tehnica vocală studiind cu Anca Parghel şi începe o carieră de vocalistă de jazz. Repertoriul său alatură jazzului genuri adiacente precum bossa nova şi samba dar şi muzică franceză, muzică rusească, tango argentinian, samba, muzică romanească interbelică. În 2004 primeşte Premiul pentru debut la Gala Premiilor Jazz din Bucureşti iar În anul 2007 a înregistrat primul său album „World Sypmhony” alături de Marius Mihalache Band. A participat la numeroase festivaluri din ţară cântând alături de cele mai importante nume din jazz-ului românesc dar și în străinătate pe scene din Viena, Paris, New York, Washington, Madrid, Praga, Lisabona, Stockholm, Ierusalim, Atena, Bruxelles, Veneţia.
 

Cezar Cazanoi s-a născut în 1977, la Chişinău, Moldova, ca a patra generaţie de muzicieni într-o familie cu tradiţie muzicală. A moştenit arta cântatului la instrumentele tradiţionale româneşti de suflat: nai, fluier, caval, ocarină, cimpoi. A început studiile la Liceul de Muzică din Chişinău după care a continuat la Academia de Muzică din Cluj la clasa de flaut. A activat ca artist instrumentist la Opera Naţională din Cluj (2000-2002), membru în diverse ansambluri de muzică de cameră şi colaborator al Filarmonicii de Stat “Transilvania”. Este laureat cu Premiul I la Festivalul Naţional de Folclor al Televiziunii Naţionale şi premiant la diverse concursuri de muzică clasica, folclor si jazz. A înregistrat discuri cu Orchestra Naţională Radio România, Orchestra Naţionala Radio Moldova, Filarmonica “Transilvania” Cluj, Orchestra “Lăutarii” Chişinău.
 

Capriel Dedeian, muzician român de origine armeană, a venit pe lume în Bucureşti la 19 decembrie 1960. A fost atras de jazz încă din adolescenţă, fiind cooptat în 1976 în primul grup alcătuit de fratele său, cunoscutul saxofonist Garbis Dedeian – care dintotdeauna i-a sprijinit formarea ca muzician de jazz, l-a îndrumat şi i-a fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori – iar în 1982 şi-a înfiinţat cel dintâi quartet propriu de jazz rock. Capriel Dedeian a participat la festivalurile de jazz de la Braşov (1984-1990), Costineşti (1984-1990), Galaţi (1990,1992), Bucureşti (2003-2007), Chişinău (1993), Viena (2004), Bruxelles (2007), a compus muzica pentru mai multe filme, este un apreciat aranjor şi autor al unor melodii de muzică uşoară de succes. Primul său album, „Carun Carun”, conţinând muzică pop armenească, a apărut în 1990.
 

Anatol Cazanoi, fratele lui Cezar Cazanoi, s-a născut în anul 1982 tot la Chişinău, Moldova. A studiat ţambalul şi pianul la liceul de muzică “Ciprian Porumbescu” şi apoi la Academia de muzică din Chişinău. A cântat ca solist la ţambal cu Orchestra simfonică Radio Chişinău, Opera Naţională Bucureşti, Orchestra „Lăutarii”, Orchestra „Mugurel”, „Mahala Rai Banda”. A susținut turnee in Franța, Germania, Elveția, Austria, Suedia, Finlanda, Rusia, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru, SUA.
 

Laurenţiu Horjea s-a născut în 1972 la Ploiesti. A studiat iniţial instrumentele de percuţie, apoi chitara clasică şi chitara bass, aceasta din urmă devenind instrument predilect. Se remarcă prin muzicalitate, simţ ritmic si armonic, auz ireproşabilşi abilitatea de a se adapta unor cerinţe stilistice repertoriale diverse. Sunt argumentele pentru care bass-istul Laurentiu Horjea a fost preferat de instrumentişti proeminenţi precum Marius Popp, Garbis Dedeian, Nicolas Simion, Marius Vernescu, Petrică Andrei, Ştefan Berindei, Tudy Zaharescu, Eugen Nichiteanu, Ovidiu Lipan”Ţăndărică” şi mulţi alti artisti din zone stilistice diferite – jazz, pop, blues, rock, etno, funk – cu care a efectuat inregistrări (radio, televiziune, CD) şi a participat la festivaluri precum cele de la Bucuresti, Sibiu, Brasov, Costinesti, Cluj, Timisoara, Iasi, ş.a.
 

Dragoș Mihu, iniţiatorul proiectului Ethnotic, s-a născut în 1974 la Horezu într-o familie de muzicieni. A urmat cursurile Şcolii de muzică nr.42 din Constanţa apoi pe cele ale Liceului militar de muzică „Iacob Mureşianu” unde s-a remarcat prin patru premii I la concursurile naţionale (xilofon). Lucrează doi ani ca instrumentist la Nagasaki în Japonia şi la revenirea în ţară începe o carieră de muzician profesionist percuţionist în formaţii de muzică pop si jazz. Îşi desăvârşeşte studiile muzicale la Universitatea Naţională de muzică din Bucureşti. Cu formaţii muzicale de componenţă diversă, concertează la Bruxelles, Barcelona, Veneţia, Varşovia, Viena, Paris, Frankfurt, Vietnam. A colaborat cu artiști ca Richard Galliano, Chavallo Smith, Marius Mihalache (alături de care în 2007 a înregistrat albumul “World Symphony“), Ștefan Bănica Jr, Delia Matache si mulți alții. Abilităţile sale de muzician se combină perfect cu cele de organizator de evenimente muzicale.

 


 



ALBUME:

  1. Şapte Scări - CD (2015)